Mitä oikeuksia vuokralaisella on? Sekä vuokranantajan että vuokralaisen pitää olla perillä vuokralaisen oikeuksista. Oikeudet perustuvat lakiin.
Vuokratessasi huoneistosi, on sinun syytä tietää, että myös vuokralaisella on turvanaan useita oikeuksia. On molempien etu, että käsitys siitä, mitä vuokra-asunnossa voi tehdä, on yhteinen. Oikeudet perustuvat huoneenvuokralakiin.
Oikeuksista perustavin on, että vuokralaisella on oikeus asua ja elää asunnossa. Mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa? Esimerkiksi sitä, että vuokranantajan joudut vastuuseen siitä, jos vuokralainen ei pääsekään sovitusti asettumaan vuokra-asuntoon siksi, että vuokrasopimuksessa sovittu muuttoajankohta siirtyy sovitusta. Mikäli asuminen asunnossa ei sovitusti onnistu, on vuokralaisella oikeus saada korvauksia itselleen tai hänelle syntyy mahdollisuus purkaa vuokrasopimus.
”Vuokralaisella on oikeus asua häiriöttä vuokraamassaan huoneistossa. Mikäli taloyhtiöön tulee isompia remontteja, vuokralaisella on oikeus saada korvaus siltä ajalta, kun remontti oleellisesti häiritsee hänen asumistaan”, kertoo Qasan Jenny Honkaneva (LVV).
Kannattaa myös muistaa, että vuokralaisella on oikeus käyttää taloyhtiön yhteisiä tiloja, kuten saunaa ja pyykkihuonetta. Siksi sinun vuokranantajana on tärkeää muistaa vuokrasopimusta tehdessäsi kertoa, mikäli yhteiset tilat ovat käytettävissä vain ennakkovarauksella tai lisämaksusta.
Asunnon kunto kannattaa dokumentoida
Ennen muuttoa sinun kannattaa järjestää tulevan vuokralaisen kanssa katselmus asunnossa. Siinä teidän tulisi käydä yhdessä asunto läpi ja dokumentoiden todeta huoneiston mahdolliset puutteet sekä sen kunto vuokrasuhteen alussa. Vuokralaisella on nimittäin oikeus vaatia huoneistossa ilmenneiden selkeiden puutteellisuuksien korjaamista.
”Tätä en voi painottaa tarpeeksi. Asunnon dokumentointi kuvin tai videoin on molemmille osapuolille tärkeä toimenpide. Se suojaa sopimuksen molempia/kaikkia osapuolia. Kuvissa kannattaa käyttää mittakaavana esimerkiksi tikkuaskia, jolloin se antaa suuntaa siitä, minkä suuruisesta asiasta on kyse jos lattiassa on esimerkiksi kolhu”, Honkaneva, LVV, painottaa.
Hyvin toteutetussa dokumentoinnissa asunnossa olleet puutteet käyvät ilmi, jolloin niiden ei pitäisi tulla vuokralaiselle yllätyksenä. Tietenkin on järkevää miettiä, ovatko mahdolliset pienemmät korjaukset kustannukseltaan sellaisia, että ne kannattaa vain suosiolla teettää. Selkeät puutteet on korjattava joka tapauksessa.
Dokumentointi toimii myös myöhemmässä vaiheessa molempien osapuolien turvana, mikäli huoneiston kunnosta syntyy eripuraa.
”Mikäli myöhemmin tulee kiistaa siitä, milloin mikäkin kolhu on aiheutunut, dokumentointi tuo tähän keskusteluun selkeän aloituspisteen. Joissain tapauksissa se voi pysäyttää asian eskaloitumisen tuomioistuimeen ja estää näin ollen myös korkeat lisäkulut”, Honkaneva kertoo.
Saako vuokralainen remontoida asuntoa?
“Kohde vuokrataan siinä kunnossa kuin se vuokraushetkellä on.” Edeltävä lauseke vapauttaa sinut korjaamasta asunnon pieniä kolhuja vuokralaisen pyynnöstä huolimatta.
Jos vuokralainen on kuitenkin kovin innokas sisustamaan asuntoa uudelleen esimerkiksi tapetoimalla tai maalaamalla, kannattaa siitä laatia erillinen sopimus. Sopimukseen voitte kirjata, miten pintaremontista syntyneet kulut katetaan ja mitä huoneistossa saa tehdä.
Vuokralaisella ei nimittäin ole oikeutta suorittaa korjaus- tai muutostöitä ilman sinun lupaasi. Jos huoneistoon kohdistuu vahingoittumisen riski, on vuokralaisella toki oikeus ryhtyä toimenpiteisiin vahingon estämiseksi ja rajoittamiseksi.
Pitääkö vuokranantajan hankkia uusi jääkaappi?
Vuokralaisella ei ole oikeutta vaatia mitä tahansa. Esimerkiksi astianpesukoneen hankintaa huoneistoon vuokralainen ei voi vaatia, mutta jos asunnossa oleva kodinkone hajoaa, olet vuokranantajana velvollinen sen korjaamiseen tai uuden hankkimiseen kohtuullisessa ajassa.
”Asioista voidaan aina keskustella vuokralaisen ja vuokranantajan kesken, mutta vuokralaisella ei kuitenkaan ole oikeutta vaatia aivan mitä tahansa. Vuokralaisen tyytyväisyys toki helpottaa yhteistyötä, mutta esimerkiksi lattian vaihtaminen ilman syytä ei ole vuokranantajan velvollisuus”, Jenny Honkaneva kiteyttää.
Voiko vuokranantaja käydä asunnossa ilmoittamatta?
Tilanne on kaksipiippuinen. Asunnon omistajana sinulla on oikeus tehdä huoneistossa ilmenevät välttämättömät korjaus- sekä muutostyöt, joita ei voida siirtää myöhempään ajankohtaan aiheuttamatta vahinkoa.
Mutta: tästä oikeudesta huolimatta sinun tulee ilmoittaa käynnistäsi vuokralaiselle hyvissä ajoin etukäteen. On järkevää sopia sellainen ajankohta, että tehtävästä korjaustyöstä ei aiheudu vuokralaiselle olennaista haittaa.
Pitääkö vuokralaisen maksaa vuokraa putkiremontin aikana?
Suuremmista korjaus- ja muutostöistä pitää ilmoittaa vuokralaiselle vähintään kuusi kuukautta etukäteen. Jos tiedossasi on suurempi remontti, joka vaikuttaa suoraan huoneistossa asumiseen, kannattaa sinun istua alas vuokralaisen kanssa ja neuvotella asiasta etukäteen. Vuokralaisella on nimittäin oikeus saada vuokraansa alennusta remontin ajalta, ja tilanteessa jossa huoneistossa ei voi asua, ei siitä voi myöskään periä vuokraa. Hyvissä ajoin esille otettu remontin ajankohta auttaa molempia osapuolia löytämään hyvän ratkaisun tilanteeseen.
Saako vuokra-asunnossa pitää lemmikkieläimiä?
Lemmikkien salliminen vuokrahuoneistossasi on vuokranantajana sinun päätettävissäsi. On tottakai selvää, että lemmikin eläminen näkyy asunnossa, etenkin pitkän vuokra-ajan jälkeen. Jos päätät sallia lemmikkien pidon asunnossasi, kannattaa sinun siksi vaatia vuokralaiselta kotivakuutus, joka kattaa myös lemmikkien tekemät vahingot.
Mikä on normaalia kulumista vuokra-asunnossa?
On vuokra-ajan pituus sitten kuukauden tai vaihtoehtoisesti useamman vuoden mittainen, on vuokralaisella velvollisuus hoitaa asuntoa huolellisesti. Tahallista vahinkoa ei saa huoneistolle tuottaa, eikä myöskään vahinkoa laiminlyönnin tai huolimattomuuden myötä. Siksi asunnon kunnon dokumentointi ennen vuokrasuhteen alkamista on tarpeellinen.
Normaaliin kulumiseen luetaan esimerkiksi lattiapinnan sekä seinäpintojen kuluminen, sekä esimerkiksi taulujen tai hyllyjen kiinnittämisestä jääneet jäljet. Ota kulumisen arvioinnissa huomioon vuokra-ajan pituus sekä lisäksi se, onko asunnossasi asunut lapsiperhe, sinkku tai lapseton pariskunta.
Ennakointi helpottaa tällaisia tilanteita, joten kannattaa jo vuokrasopimusta solmiessa sopia, millaisessa kunnossa huoneiston tulee olla luovutettaessa takaisin. Muista edellyttää vuokralaiselta myös loppusiivousta.
Viisi vinkkiä asunnon vuokraamiseen:
- Noudata Hyvää vuokratapaa
Vuokraamisessa on syytä noudattaa vuokrauksessa laajalti käytössä olevaa Hyvää vuokratapaa. Hyvä vuokratapa antaa erilaisia käytäntöjä vuokranantajalle AHVL:n lisäksi (Asuinhuoneistojen vuokrauksesta kertova laki). Qasan kautta tehtävissä vuokrasopimuksissa vuokranantaja sitoutuu noudattamaan Hyvää vuokratapaa. Se mainitaan myös Qasan vuokrasopimuksissa.
- Dokumentoi asunnon kunto
Ei vara venettä kaada. Asunto kannattaa kiertää läpi yhdessä vuokraajan kanssa ja ottaa sekä valokuvia että videokuvaa asunnon kunnosta ennen muuttotavaroiden sisäänkantoa. Muista käyttää kuvissa mittakaavana esimerkiksi tikkuaskia.
- Vuokralainen ei voi vaatia mitä tahansa
Vuokralaisella on oikeus vaatia uusi ja toimiva kodinkone (jääkaappi, tiskikone ja niin edelleen) asunnossa olevan rikkoutuessa. Vuokralainen ei sen sijaan voi vaatia vaikkapa uutta lattiaa ilman selvää ja pätevää syytä.
- Kunnioita yksityisyyttä
Sinulla on oikeus mennä vuokrahuoneistoosi, mutta ei koska tahansa. Keskustele ja sovi aikataulu vuokralaisesi kanssa, mikäli mahdollista. Muista antaa käynnin tarve tiedoksi hyvissä ajoin.
- Irtisano vuokra-asunto kirjallisesti
Vuokrasopimuksen irtisanominen tehdään kirjallisesti. Määräaikaista vuokrasopimusta ei voi irtisanoa kuin hakemalla päätöstä tuomioistuimesta. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus on irtisanottavissa sopimuskohtaisesti. Vuokrasopimuksessa saattaa olla ehto, joka estää irtisanomisen ennen tiettyä ajankohtaa. Sen jälkeen irtisanomisaika on AHVL:n mukaisesti täysi kalenterikuukausi. Käykää yhdessä myös asunto läpi irtisanomisvaiheessa ja tarkistakaa asunnon kunto: onko se sovitunlainen.
Onko uuden vuokralaisen löytyminen ajankohtaista? Luo vuokra-asuntoilmoitus täältä.