Alueen vuokrataso, sijainti, kulut, verot, asunnon kunto… Listasimme, mitä vuokranantajan tulee ottaa huomioon vuokrasummaa määrittäessään.
Vuokra-asuntoilmoituksia selatessasi olet varmasti huomannut hyvinkin kirjavaa hinnoittelua ja mietit ehkä, miten näihin kuukausivuokriin ja vuokratasoihin on päädytty. Löytyykö niiden takaa jokin selkeä kaava, josta ei vain yleisesti puhuta? Nyt on aika selvittää, miten määrittelet helpoiten vuokralle laittamasi asunnon vuokran suuruuden.
Selvitä taloyhtiöstä nämä asiat vuokran suuruutta miettiessäsi
Kannattaa lähteä liikkeelle aivan perusteista – taloyhtiön kunnon selvittämisestä. Selvitä siis taloyhtiön tulevat remontit ja niiden suunnitellut aikataulut. Näistä on nimittäin hyvä ilmoittaa jo vuokrailmoituksessa. Tulevia remontteja ei kannata missään nimessä ajatella huonona asiana, sillä esimerkiksi pihan kunnostaminen nostaa jo yleisestikin viihtyvyyttä, julkisivuremontit taas piristävät taloyhtiön yleisilmettä. Kun tulevista remonteista kertoo suoraan, osaa tuleva vuokralainen varautua niihin heti.
Huomioi myös asunnon kulut ja omat menosi. Näiden kohdalla kannattaa pyrkiä löytämään hyvä tasapaino. Vuokra kannattaa asettaa kerralla sellaiselle tasolle, että se antaa pientä pelivaraa omaan talouteen – samalla myös tarve vuokran nostamiselle harvenee.
Älä unohda myöskään huomioida verotusta. Usein vuokra-asuntoihin tehtävät hankinnat ovat verovähennyskelpoisia. Se kannattaa muistaa esimerkiksi silloin, kun vuokralaiselta hajoaa vaikka jääkaappi.
Kiinteistövälittäjien hokema: sijainti, sijainti, sijainti – Miten sijainti vaikuttaa vuokran suuruuteen?
Sijainnin arvo pitää paikkansa myös vuokra-asuntojen kohdalla. Onkin siis tärkeää tavoittaa oikea kohdeyleisö, jolle asuntoa tarjoaa vuokralle. Paikallistuntemus on hinnoittelussa eduksi, mutta sinun kannattaa pitää mielessä myös muuttuvat markkinat. Esimerkiksi pandemian tai muiden muuttuneiden maailmantilanteiden myötä olet varmasti huomannut, että hinnoissa tapahtuu suuria muutoksia jopa lyhyessä ajassa.
Vuokra-asunnon sijainti myös paljastaa nopeasti, mitä vuokralainen omassa asumisessaan haluaa painottaa: asuinneliöiden suuruutta vai juuri helppoa kulkemista ehkä hyvinkin tunnetulla asuinalueella. Luonnollisesti vuokralaiset ovat valmiita maksamaan enemmän kaupunkien keskustojen pienemmistä asunnoista tai kantakaupungilla sijaitsevasta huoneistosta saadessaan juuri sen, mitä haluavat.
”Kun jätät vuokrailmoituksen Qasan kautta, annamme vuokra-asunnolle hinta-arvion”, kertoo Qasan Jenny Honkaneva (LVV).
“Siksi onkin tärkeää, että täytät ilmoituksen huolellisesti. Näin pystymme tarjoamaan tarkemman suosituksen.” Qasa koostaa hinta-arvion Qasan laajan tietokannan perusteella. Tietokanta päivittyy jatkuvasti.
Joskus sopivan vuokralaisen löytyminen tuntuu hankalalta. Tähänkin löytyy Qasan palveluista apu. Vuokralaiset totutusti ottavat yhteyttä suoraan vuokranantajiin, mutta toisinaan käy niin, että vuokralainen epäröi, eikä otakaan yhteyttä. Siksi olemme luoneet Qasaan Löydä vuokralainen -osion. "Tänne vuokra-asuntoa etsivät voivat julkaista oman profiilinsa ja me vertailemme niitä vuokra-asuntoilmoitukseen täytettyihin tietoihin. Tämän jälkeen vuokranantaja voi olla itse yhteydessä potentiaaliseen vuokralaiseen”, Jenny Honkaneva kertoo.
Kannattaako vuokralaiselta vaatia ennakkomaksu tai vakuus?
Haluatko ottaa käyttöön ennakkomaksun tai vuokravakuuden? Se voi olla joillekin vuokralaisille kynnyskysymys. Päädytpä sitten ottamaan vuokravakuuden käyttöön tai et, niin yksi asia, jota ei kannata unohtaa, on kotivakuutuksen vaatiminen vuokralaiselta. Tämä kannattaa kirjata ylös myös vuokrasopimukseen.
”Jonkinlainen ennakkomaksu kannattaa kirjata sopimukseen, se toimii hyvänä turvana mikäli jotain ongelmia ilmenisi jo ennen vuokrasuhteen alkamista. Me Qasassa ymmärrämme, että vuokralaiselle syntyy paljon menoja muuton yhteydessä, siksi tarjoammekin vuokralaisille mahdollisuutta vuokrata ilman huolta vuokraennakkomaksusta”, Honkaneva vinkkaa.
Jos vuokralaisella on moitteettomat luottotiedot, maksaa tämä vuokran vasta ensimmäisestä asuinkuukaudesta.
“Vuokranantajalle turvaamme Qasassa vuokria jopa kuusi kuukautta, jolloin tulon menetyksen riski on alhaisempi”, Honkaneva sanoo.
Asunnon vuokraan kannattaa sisällyttää vesimaksu. Näin sinun on vuokranantajana helpompi säilyttää kontrolli siitä, että taloyhtiömaksut hoituvat ajallaan. Vesimaksu kannattaa muistaa tasata vesimittareiden mukaisesti vuosittain tai silloin, kun vuokralainen on muuttamassa pois. Sähkön osalta on kaikkien osapuolien kannalta helpompaa, että vuokralainen solmii itse sähkösopimuksen, sillä sähkön hinnan ennustaminen on vaikeaa. Pari-, rivi- sekä omakotitalojen kohdalla tulee muistaa sopia, kuka huolehtii esimerkiksi jätehuollosta syntyvät kulut.
Muistilista vuokran määrittämiseen
- Muista asettaa vuokran suuruus kohtuulliselle tasolle. Tee muutamia laskelmia siitä, mitä sinun tulisi saada, jotta sinun juoksevat kulusi tulevat katetuksi. Tämä on hyvä lähtökohta.
- Vuokraa ei kannata eikä voi korottaa vuokra-aikana mielivaltaisesti pitkin vuotta, merkitse vuokrankorotuksen peruste vuokrasopimukseen selkeästi. Esimerkiksi indeksi- tai prosenttikorotus ovat järkeviä vaihtoehtoja. Periaatteessa vuokraa voi korottaa kerran vuodessa. Muista hyvissä ajoin tehty ilmoitus vuokralaiselle vuokran noususta. On myös hyvä muistaa, että on eri asia puhua vuokran korotuksesta ja tarkastamisesta.
- Mieti onko pitkäaikainen ja tunnollinen vuokralainen hieman matalammalla vuokralla parempi vaihtoehto kuin vuokralaisten suuri vaihtuvuus hieman suuremmalla vuokralla.
- Vuokran suuruuteen vaikuttavat ainakin: sijainti, saatavuus, palvelut, vuokrattavan asunnon kunto, asunnon varustus sekä tulevat remontit. Tästä syystä oma tuntemus sekä Qasan tarjoama hinta-arvio nousevat omaan arvoonsa.
Haluatko nähdä hinta-arviomme kohteellesi? Luo vuokra-asuntoilmoitus täältä.