Loppusiivous eli kohteen perusteellinen siivous tulee tehdä vuokrauksen päättyessä. Loppusiivous on vuokralaisen vastuulla, ja voit tehdä sen joko itse tai palkata sen tekemään esimerkiksi siivousyrityksen. Jos loppusiivousta ei tehdä tai se tehdään huolimattomasti, voi vuokranantaja periä korvauksia kuluista, joita hänelle aiheutuu siivouksen toteuttamisesta. Välttyäksesi ylimääräisiltä (ja ikäviltä) kuluilta, kannattaa siivous hoitaa kerralla kuntoon!
Jos kuitenkin tuntuu siltä, että loppusiivous aiheuttaa sinulle liikaa stressiä voit kääntyä ammatilaisen puoleen. Voit hankkia ammattilaisen tekemään loppusiivouksen kustannustehokkaasti. Näin säästät aikaasi ja varmistat, että vuokranantajalla on edellytykset palauttaa vuokravakuutesi. Loppusiivouksen tarjoaa kumppanimme Done Oy. Voit tilata siivouksen hintaan 39 €/h. Tällä hetkellä palvelua tarjotaan pk-seudulla ja Tampereella. Siivouksesta saat myös kotitalousvähennyksen. Voit tutustua palveluun täällä.
Olemme jaotelleet siivouksen neljään kohtaan sen perusteella, kuinka paljon muuttopäivään on aikaa. Voit käyttää suosittelemiamme aikoja, tai tehdä vinkkiemme perusteella itsellesi sopivan aikataulun!
Kahta viikkoa ennen muuttoa
Vähällä käytöllä olevat tilat
Siivoaminen kannattaa aloittaa sellaisista tiloista, joita voit olla käyttämättä vuokrasuhteen päättymiseen asti. Näitä tiloja ovat esimerkiksi sauna, parveke, häkki- tai ullakkovarasto ja oma piha.
- Sauna: Pese lauteet ja kaakelit niille tarkoitetuilla pesuaineella. Tyhjennä ja puhdista myös mahdollinen lattiakaivo.
- Parveke: Pakkaa parvekkeella olevat esineet ja varmista, ettei sinne jää lunta, jäätä tai lehtiä. Parvekkeen ollessa lasitettu pitää myös lasit pestä.
-
Varasto: Varasto on hyvä käydä läpi aikaisessa vaiheessa ja päättää, mitä tavaroista muutetaan uuteen kotiin, mitä haluat myydä muuton alta pois ja mitkä niistä laitat kierrätykseen. Esimerkiksi Tori on oiva markkinapaikka myydä ja antaa tavaraa.
Varasto tulee myös siivota, eli pyyhkiä pölyt ja lattia. Jos olet ostanut oman lukon, muista ottaa se mukaan! - Oma piha: Pihan tulee jäädä siistiin kuntoon muuttaessasi pois. Muista pakata kaikki puutarhavälineet sekä lasten lempipihalelut mukaan. Riippuen vuodenajasta, leikkaa nurmikko tai haravoi lehdet.
Ikkunoiden pesu
Ikkunat tulee pestä ennen poismuuttoa. Ikkunat tulee pestä sisä- että ulkopuolelta, mutta vuodenajasta riippuen, voi riittää pelkkä sisäikkunoiden peseminen. Pese myös ikkunankarmit, sisältä ja päältä, sekä ikkunoiden välikkö.
Pölyjen pyyhkiminen
Pakkauksen yhteydessä samalla kannattaa pyyhkiä pölyt hyllylevyistä, vetimistä sekä kaapinovista. Näin saat asian hoidettua pakkauksen yhteydessä alta pois, eikä sinun tarvitse myöhemmin enää palata samojen kaappien siivouksen pariin. Huomioithan, että pölyt tulee pyyhkiä myös kaappien päältä, lattialistoista ja ovenkarmeista. Jos asuntoon jää valaisimia, myös ne tulee puhdistaa pölystä.
❗️Vinkkiviitonen: Tässä vaiheessa kannattaa aloittaa pakastimen syöminen tyhjäksi.
Viikkoa ennen muuttoa
Keittiön siivous pakkauksen yhteydessä
Pakatessasi tavaroita keittiöstä on hyllyjä hyvä pyyhkiä samalla ja vetimet siistiä sormenjäljistä. Jos talossa asuu lapsia, on hyvä kiinnittää erityistä huomiota kaappien oviin sormenjälkien varalta. Uuni ja liesi tulee pestä viimeisen käyttökerran jälkeen niille tarkoitetuilla pesuaineilla. Ethän unohda liesituuletinta siivouksen ulkopuolelle! Huomaathan myös, että uuni tulee liikuttaa ja sen takaosa ja sivut tulee pestä, sen ollessa mahdollista.
Kumihanskat käteen ja lattiakaivot siivoukseen
Loppusiivoukseen kuuluu märkätiloissa olevien lattiakaivojen siivous. Harvan mielessä tämä luultavasti herättää ilon tunteita, mutta tämä kuuluu vuokralaisen vastuulle. Huomaathan, että ilmaventtiilit sekä ilmanvaihtokanavat keräävät usein pölyä ja likaa, joten nekin tulee siivota ennen poismuuttoa.
❗️Vinkkiviitonen: Mieti tulevan viikon ruokaostokset siltä kantilta, että jääkaappi ja pakastin tulee tyhjentää, siivota ja sen sisältö muuttaa viikon jälkeen.
Muutama päivä muuttoon
Nyt on aika puhdistaa viimeisetkin kosketuspinnat
Muuttolaatikoiden keskellä sauhutessa kosketuspinnat usein unohtuvat. On kuitenkin hyvä muistaa, että valokatkaisimet, ovenkahvat ja erilaiset nupit on tärkeää pyyhkiä, sillä niihin usein jää rasvaisia sormenjälkiä melkein tahtomattaankin. Myös viimeiset pinnat, joita ei vielä ole pyyhkinyt, tulee pyyhkiä tässä vaiheessa, esimerkiksi ikkunalaudat, keittiötasot, kiinteät hyllyt jne. Palovaroittimet kannattaa pyyhkiä mahdollisesta pölystä ja samalla tarkistaa niiden toimivuus - jos laite ei toimi, vaihda paristot tai lähettä isännöitsijälle huoltopyyntö (joissain rakennuksissa palovaroitin saattaa olla kiinni taloyhtiön sähköverkossa, jolloin huoltoyhtiö hoitaa uuden palovaroittimen asennuksen).
Hanat kiinni
Mikäli asuntoon jää pyykinpesukone (sekä mahdollisesti kuivausrumpu) ja astianpesukone, tulee ne jättää seuraavalle käyttäjälle siistissä kunnossa. Pesukoneet tulee siivota sisäpuolelta esimerkiksi pesuohjelmaa hyödyntämällä. Ohjeita löytyy todella paljon netistä, mutta esimerkiksi ruokakaupoista ja apteekeista saatava sitruunahappo toimii tähän hyvin. Pesun jälkeen laitteiden likasuodattimet tulee tyhjentää (löytyy pesu- ja astianpesukoneesta). Muista pesun jälkeen sulkea vesihanat, jotta riski vesivahingolle olisi mahdollisimman pieni. Mikäli viet pesukoneen muuton yhteydessä pois, sulje myös silloin hanat.
Kylpyhuone siistiksi
Siivoa huolellisesti myös wc-istuin, peili- sekä allaskaappien hyllyköt ja laatikot. Uudella asukkaalla on kaikin puolin mukavempaa, kun ensitöiksi vessanpönttöä ei tarvitse puhdistaa edellisen asukkaan jäljiltä. Peilikaappeihin usein roiskuu saippuaa sekä hammastahnaa, jolloin nekin on pestävä sisähyllyjen pyyhkäisyn lisäksi. Suihkutilan seinät ja lattiat tulee myös pestä, myös wc-istuimen takaa.
❗️Vinkkiviitonen: Kannettomat ruoat tai huonosti kiinni pysyvät pakkaukset (esim. jogurttipurkki tai avattu pakastemarjapussi) olisi hyvä nyt syödä loppuun. Nämä usein hajoavat kesken muuton ja aiheuttavat lisäsotkua siivottavaksi joko autoon tai jompaankumpaan kotiin.
Muuttopäivänä
Jääkaapin ja pakastimen sulattaminen - OSA I
Jääkaappi ja pakastin tulee sulattaa ja sen jälkeen siivota. Tähän kannattaa varata riittävästi aikaa, sillä sulatusta ei saa hoitaa vesivahinkoriskin vuoksi valvomatta. Siksi kannattaakin aloittaa tästä, ja sulatuksen aikana siivota jäljellä olevat kohteet.
Tavarat kantoon ja kohde tyhjäksi
Nyt on hyvä hetki tyhjentää kohde jäljellä olevista muuttolaatikoista sekä huonekaluista. Lattioiden siivousta ei kannata aloittaa ennen kuin kaikki tavarat on kannettu ulos, sillä ulkokengistä väistämättä tulee aina roskaa sisälle. Aloittamalla imuroimisella pääset suurimmista roskista sekä pölystä eroon. Sen jälkeen moppaaminenkin sujuu helpommin, kun kivet ja hiekka eivät raavi lattioita.
Jääkaapin ja pakastimen sulattaminen - OSA II
Jääkaapin ja pakastimen sulettua voit pyyhkiä ne rätillä sisäpuolelta sekä varmistaa, ettei sinne jää tahroja mihinkään. Muista myös puhdistaa ja tyhjentää jääkaapin vedenpoistoreikä. Hyllyt sekä vihanneslokerot pestä. Kun olet siivonnut jääkaapin sekä pakastimen, jätä ovet raolleen. Voit esimerkiksi laittaa lehden oven väliin, niin se pysyy varmasti auki.
Onko kaikki valmista?
Nyt on syytä tarkistaa, että muutossa syntyneet jätteet on viety roskakatokseen. Wc-istuimen olisi hyvä olla siisti sekä puhdas, ja kohteliaisuudesta voit jättää myös yhden rullan vessapaperia telineeseen seuraavalle asukkaalle. Enää viimeinen tarkastus, että hanat ovat kiinni, ja ettei minnekään ole unohtunut mitään, ja olet valmiina lähtöön!
❗️Vinkkiviitonen: Pakkaa jääkaapin sisältö esimerkiksi IKEA-kassiin, jonka pohjalla on muutama kylmäpatruuna. Näin ruoat selviävät pidemmästäkin matkasta.